Zâmbet frumos și sănătos

Proiect derulat de Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat
de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Zâmbet frumos și sănătos | În stare de bine

Proiectul ZAMBET FRUMOS SI SANATOS isi propune sa infiinteze un cabinet stomatologic mobil care va functiona intr-o autoutilitarea rulata (nu este benefic sa fie una noua – care ar fi foarte scumpa iar caravana practic nu va efectua multi km. Diferenta de pret intre o masina noua si una rulata o reprezinta costurile cu carosarea ei si trasformarea in Caravana). Aceasta va fi dotata cu aparatura medicala speciala caravanelor mobile. In cadrul caravanei se vor putea efectua urmatoarele operatiuni: tratamentul cariilor si leziunilor stomatologice prin obturatii autopolimerizabile si fotopolimerizabile (plombe), obturatia canalelor radiculare; extirpari vitale/devitale (scoaterea nervului dupa afectiuni pulpare); tratamentul gangrenei si necrozei pulpare (prin aplicari de antibiotic si antiseptic locale), extractii de dinti temporali si permanenti; fluorizari, sigilari de dinti temporari si permanenti; igienizarea prin detartraje si periaje profesionale; indrumari, tehnici si mijloace pentru mentinerea igienei bucale, oferirea de materiale de igiena orala. Caravana se va deplasa in comunitatile identificate de noi unde nu exista servicii medicale stomatologice, cele mai apropiate cabinete fiind la distante mari si neavand contracte cu Casa de sanatate. Fiecare comunitate va gazdui caravana pentru doua saptamani, perioada in care zilnic, inclusiv sambata, intre orele12-18 copiii vor fi tratati (aproximativ 18 consultatii pe zi), perioada ce permite, la un numar mediu de 100 copii in comunitate, ca acestia sa mearga de doua ori la consult stomatologic pentru tratament si pentru deprinderea tehnicii de periaj corect. Accesul in comunitate se va face in urma parteneriatelor cu autoritatile locale, autoritati ce au raspuns pozitiv de fiecare data cand am solicitat sprijinul de a desfasura diverse activitati de preventie in comunitatile respective. Rezultatul proiectului consta in faptul ca copiii vor avea o sanatate orala mai buna, vor invata mai bine tehnica periajului.

Durată: 4 luni

Aria de desfășurare: rural

Domeniu: viață sănătoasă

OBIECTIVE

  1. Achizitionarea unei masini autoutilitare dotata cu toata aparatura medicala necesara interventiilor stomatologice.
  2. Realizarea consultatiilor si interventiilor stomatologice pe perioada august2019 – februarie2020 in comunitatile mentionate.
  3. Oferirea materialelor necesare pentru igiena orala micilor pacienti care se prezinta la cabinetul stomatologic mobil.
  4. Educarea micilor pacienti si mai ales a parintilor acestora asupra importantei igienei orale.
  5. Implicarea unui numar cat mai mare de medici voluntari in proiect, cat si a autoritatilor locale din comunitatile locale mentionate.
  6. De asemenea, un alt obiectiv major ar fi sa tragem si un semnal de alarma in privinta starii de sanatate a copiilor in raport cu autoritatile judetene pentru a incerca identificarea unor solutii.
  7. Prelungirea proiectului si dupa perioada de implementare prin sustinerea acestei activitati din resurse proprii in alte comunitati unde exista aceleasi probleme 

REZUMAT

Timp de trei ani, Asociatia Prietenii Spitalului Valcean a fost partener la proiectul asociativ Scoala cu Joaca” unde, alaturi de medici stomatologi voluntari, cu sustinerea Lacalut, Colgate si in parteneriat cu COlegiul Medicilor Dentisti Valcea (2016) am desfasurat “Atelierul de igiena orala”. Proiectul a ajus in cei trei ani la aproximativ 1600 de copii din mediul rural al judetului Valcea, in comunele: Alunu, Lapusata, Roesti, Cernisoara, Stanesti, Maciuca, Madulari, Caineni, Perisani, Golesti, Pietrari, Pausaseti-Otasau, Dangesti, Lungesti, Mihaesti, Ciunget, Olanu, Tetoiu, Galicea, Nicolae Balcescu, Budesti, Vaideeni. Si la cateva unitati din cadrul municipiului Rm Valcea. In primul an chiar am completat fise pentru stabilirea problemelor stomatologice ale copiilor. Conform fiselor, toti copiii au prezentat probleme stomatologice. Si acestea s-au regasit in fiecare an de proiect. In cadrul proiectului, am constatat ca in multe comune nu exista cabinete stmatologice, iar in unele exista, dar medicul nu merge acolo. In aceste comunitati , lipsa educatiei pentru sanatate orala este foarte vizibila, toti copiii prezentand probleme stomatologice, mai mari sau mai mici. De asemenea, comunele mentionate se afla la distante relativ mari fata de cabinete stomatologice, iar resursele financiare foarte reduse din aceste comunitati ii afecteaza foarte tare pe copii. De asemenea, din pacate, desi mai exista cabinete stomatologice in unele comunitati din apropiere, cabinetele din mediul rural nu au incheiate contracte cu Casa de Sanatate si tratamentele nu sunt gratuite. Or, pentru niste oameni care traiesc in comunitati unde cel mai des veniturile le obtin din “munca cu ziua” fara sa existe angajatori, costul tratamentului copiilor nici nu poate fi suportat de bugetul familiei. Astfel, caravana isi doreste sa se deplaseze in aceste comunitati pentru tratarea copiilor, care ar reprezenta unicul acces la servicii stomatologice.